Smaki dzikiej róży – przetwory na każdą okazję
Sprawdź, co możesz wyczarować z dzikiej róży.
Dzika róża to krzew, który rośnie prawie wszędzie – na łąkach, w lesie, a nawet na skraju miasteczek. Ma wiele zastosowań, a jednym z nich jest właśnie wytwarzanie przetworów. Zobacz, jakie to przepisy.
Galaretka z dzikiej róży – obowiązkowy punkt menu.
Galaretka z dzikiej róży to nie tylko pyszny i zdrowy deser, który można podawać na wszelkiego rodzaju uroczystościach, ale również sprawdzi się jako dodatek do mięs, serów i innych dań. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania potrzebne są jedynie świeże kwiaty dzikiej róży, woda, cukier oraz żelatyna.
Aby przygotować galaretkę, należy umyć kwiaty dzikiej róży i wrzucić je do szklanki z zimną wodą. Po kilku godzinach woda zacznie nabierać słodko-kwaskowego smaku. Następnie należy przecedzić płyn i dodać cukier w ilości trzech łyżek stołowych na każde 100 ml wody. Płyn należy podgrzać, aż cukier się rozpuści. Następnie trzeba rozpuścić w nim 4 łyżki żelatyny.
Gotowy płyn należy rozprowadzić w miseczkach i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe. Galaretka jest idealnym dodatkiem do ciasteczek, a także do dań mięsnych lub sałatek. Świetnie sprawdzi się też na imprezach i na świątecznym stole.
Lekki dżem z dzikiej róży – zwalcz słodką chandrę.
Dżem z dzikiej róży to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą za bardzo zażywać cukru. Jest lekki i zdrowy, a do jego przygotowania potrzebny jest tylko kilka składników.
Do przygotowania dżemu potrzebne będą świeże kwiaty dzikiej róży, woda, cukier, cytryna i agar-agar. Należy umyć kwiaty i wrzucić je do garnka z wodą. Po kilku godzinach woda powinna nabrać charakterystycznego smaku. Następnie należy ją przecedzić i dodać cukier, sok z cytryny oraz agar-agar. Całość należy gotować przez 10-15 minut, aż uzyska gęstą konsystencję.
Gotowy dżem należy przełożyć do słoików i pozostawić w lodówce. Można go dodawać do herbaty, jogurtu, ciasteczek albo jedynie zjeść łyżeczką. Dżem z dzikiej róży jest zdrowy i oryginalny. No i ma też tę zaletę, że można go przygotować bez użycia cukru, co z pewnością docenią osoby dbające o linię.
Wyborne wino z dzikiej róży – dla prawdziwych smakoszy.
Jeśli lubicie wino i szukacie czegoś niecodziennego, spróbujcie wyprodukować własne wino z dzikiej róży. Takie wino jest lekkie, o delikatnym smaku i ma słodko-kwaskowy posmak. Można je przygotować zarówno z świeżych, jak i suszonych kwiatów.
Aby wyprodukować wino z dzikiej róży, należy wziąć szklany słoik i wlać do niego umyte kwiaty. Następnie trzeba dodać cukier, sok z cytryny, a także drożdże. Słój należy dokładnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie należy przecedzić wino i przelać je do butelki.
Wino z dzikiej róży można pić na różne okazje. Jest lekkie i przyjemne w smaku, dlatego polecane jest osobom, które nie lubią bardzo mocnych trunków. Z pewnością przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.
Nalewka z dzikiej róży – wywołaj uśmiech na twarzach gości.
Nalewka z dzikiej róży to świetny pomysł na sprawienie przyjemności rodzinie i przyjaciołom. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest naprawdę zadowalający. Do jej przygotowania potrzebne są jedynie świeże kwiaty dzikiej róży, spirytus, cukier i woda.
Kwiaty należy umyć i wrzucić do słoika. Następnie należy dodać cukier i wlać spirytus. Słój powinien być szczelnie zamknięty i odstawiony w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie należy nalewkę przecedzić i wymieszać z wodą w stosunku 1:3. Przelać ją do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Gotowa nalewka doskonale sprawdzi się jako prezent dla bliskich, ale też jako dodatek do deserów lub jako poczęstunek dla gości. Jest zdrowa, oryginalna i smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu.
Chutney z dzikiej róży – dla każdego, kto lubi ostre smaki.
Chutney z dzikiej róży to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią ostre, kwaskowe smaki. Można go przygotować na bazie świeżych lub suszonych kwiatów i jest to doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych kwiatów.
Chutney przygotowuje się z umytych kwiatów i dodatków. Do jego wykonania potrzebne będą czosnek, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sok z cytryny, chili, kolendra, kmin i cynamon. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i powoli gotować przez ok. godzinę.
Gotowy chutney należy przelać do słoików i odstawić do lodówki. Można go dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak mięso czy ryby, ale też jako dodatek do kanapek. Chutney z dzikiej róży jest oryginalny, zdrowy i bardzo smaczny.
Syrop z dzikiej róży – zdrowszy zamiennik słodzika.
Syrop z dzikiej róży to świetny pomysł dla osób, które szukają zdrowego słodzika do napojów, ale też jako dodatek do deserów i ciast. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i znacznie zdrowszy od zwykłych słodzików.
Aby przygotować syrop z dzikiej róży, należy umyć kwiaty i przełożyć je do szklanki. Następnie trzeba dodać jedną szklankę cukru i szklankę wody. Całość należy powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop należy przecedzić i przelać do słoika.
Syrop z dzikiej róży można dodawać do herbaty, kawy, jogurtów, deserów i wielu innych potraw. Jest zdrowy i smaczny, a do tego uniwersalny, więc z pewnością przypadnie do gustu większości osób.
Sok z dzikiej róży – idealny na upały.
Sok z dzikiej róży to zdrowy i oryginalny napój, który świetnie sprawdzi się latem. Jest chłodzący, ma lekko słodkawy smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebne są jedynie świeże kwiaty dzikiej róży, woda i cukier.
Kwiaty należy umyć i przełożyć do szklanki. Następnie trzeba dodać 1-2 łyżki cukru i zalać sokiem z 1 cytryny. Całość należy zalać wodą i dokładnie wymieszać. Sok należy przecedzić i wstawić do lodówki.
Gotowy sok z dzikiej róży jest orzeźwiający, zdrowy i idealny na upały. Można go pić jako samodzielny napój lub dodać do ciast lub owocowych smoothie. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do imprezowych drinków.
Konfitury z dzikiej róży – smaczne i zdrowo.
Konfitury z dzikiej róży to nie tylko smaczny, ale też zdrowy dodatek do kanapek, ciasteczek i innych słodkości. Można je przygotować zarówno z świeżych, jak i suszonych kwiatów.
Aby przygotować konfiturę, należy umyć kwiaty dzikiej róży i włożyć je do garnka. Następnie należy dodać cukier, sok z cytryny, agar-agar i wodę. Całość należy powoli gotować przez około 15 minut, aż uzyska gęstą konsystencję.
Gotową konfiturę należy przełożyć do słoików i wstawić do lodówki. Można ją dodawać do wielu potraw, ale też jeść łyżeczką. Konfitura jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwaskowych smaków.
Kisiel z dzikiej róży – idealny na niedzielny obiad.
Kisiel z dzikiej róży to świetna propozycja na niedzielny obiad. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy.
Aby przygotować kisiel z dzikiej róży, należy umyć kwiaty i wrzucić
Sprawdź, jak w prosty i smaczny sposób wykorzystać dziką różę do przygotowania różnorodnych, pysznych przetworów – kliknij link, by dowiedzieć się więcej : dzika róża przetwory.